Opråb – Plastik i vores verden

Hvert minut, hver eneste dag, ender hvad der svarer til et lastbil læs af plast i vores oceaner. For overskud og bekvemmelighed kvæler virksomhederne vores planet bogstaveligt talt med et stof, der ikke bare “går væk”, når vi smider det i en skraldespand.
Siden 1950’erne er der produceret ca. 8,3 mia. tons plast i hele verden, og indtil nu er kun 9% genanvendt. Verdenshavene bærer byrden af ​​vores plastepidemi og op til 12,7 mio. tons plast ender op i dem hvert år.

Vi køber en sodavand, nipper til den i et par minutter og smider den permanente emballage “væk”. Vi spiser kartoffelchips, og kaster derefter deres permanente emballage “væk”. Vi køber fødevarer, tager det ud af den unødvendige plastikpakning, og smiderderefter den permanente emballage “væk”.
Det er en ond spiral, og det sker utallige gange hver eneste dag. Men når vi smider plast affaldet “væk”, så er det faktisk slet ikke væk… Tværtimod ! Uanset om vi smider et stykke plastik i en genbrugsstation eller ej – så forsvinder det ikke. Chancerne er, at det ender med at forurense vores samfund, oceaner eller vandveje i en eller anden form.

I årevis har vi fået lov til at tro, at plastemballage kan løses gennem bedre individuelle handlinger. Vi får at vide, at hvis vi bare genbruger, så gør vi vores del. Vi får at vide, at hvis vi medbringer genanvendelige poser til købmanden, redder vi verden. Vi tror, ​​at hvis vi drikker fra en genanvendelig flaske, gør vi nok en forskel. Men sandheden er, at vi ikke kan genbruge vores vej ud af dette svinderi.

Genanvendelse alene, vil aldrig påvirke tilstrømningen af ​​plast i vores oceaner. Vi er nødt til at vende blikket mod kilden til problemet og sænke produktionen af ​​alt dette plastaffald.
Tænk på dette: Hvis dit hjem var oversvømmet, fordi du havde glemt at lukke vandhanen, ville din første reaktion og tanke så være at begynde at tørre vandet op ? Nej vel… Du ville starte med at lukke for vandhanen. Altså kilden til alt vandet. På mange måder er vores plastproblem ikke anderledes.

Vi har brug for at de producerende virksomheder stepper op og viser reel ansvarlighed.
Vi har brug for virksomheder – som Coca-Cola, Starbucks og Nestlé, der har et kæmpe forbrug af plastik – at tage ansvar og vise ansvarlighed for det rod, de har skabt. Firmaer der producere drikkevarer, producerer sammenlagt årligt over 500 mia. engangs plastflasker. Der er ingen måde at vi kan genbruge vores vej ud af et problem af denne skala. Det kræver innovation og nytænkning, for vi skal fjerne synderen fra ligningen, og det er plast.

Mange virksomheder er heldigvis begyndt at få øjnene op for problemet, og der kommer forsat mere og mere fokus på problemet. De er allerede igang med at ændre emballager, og nytænke deres branding som indebærer en grøn profil. Det er en god start, men bare ikke helt nok.
Mens oprydningsindsatsen rundt omkring i verden hjælper med at løse problemer med affald, så har vi stadig et af de helt store problemer, som ikke er lige så håndgribeligt som affald, nemlig problemerne med mikroplastik – de små partikler af plastik, som nu gennemsyrer vores vandveje og miljø.

For ikke længe siden eksisterede vi i en verden uden bortkastet plastik, og vi kan sagtens genfinde den verden igen. Verdens største virksomheder – med deres kæmpe overskud og innovations laboratorier – er godt rustet til at hjælpe os med at komme ud af vores køb-smid-væk kultur. Overalt i verden er folk allerede innovative med løsninger, der fokuserer på genbrug og reducering af plast. Det er på tide at fremskynder denne proces og igangsætter disse projekter verden over, istedet for hele tiden af tage små babyskridt. Det er ikke nok at virksomheder kan føle sig sikre, så længe de bare fortæller at de kananvender deres plast affald. Der skal en ny lovgivning på bordet, hvor der indføres kontrol besøg og udstedes bøder af en vis størrelse, for at slå ned på de som udleder plast i naturen. 

Tiderne har skiftet, og vi som forbrugere vil ikke længere bare acceptere og se til. Vi er blevet opmærksomme på problemet, og vi har alle en ide om hvor kilden til problemet er. Hvis vi alle bare står sammen, så kan vi sagtens råbe politikere og de store virksomheder op. Nu er det på tide for verdens største plast udledere at gøre deres.
Omkring 322 millioner tons plast blev produceret i 2015, og dette tal forventes at være fordoblet i 2025. Den gode nyhed er dog, at vi er ved et vendepunkt. Overalt i verden er mennesker og virksomheder begyndt at vågne op og indse de problemer plastik til engangs brug forårsager.
Vi skal som befolkning stå sammen og kræve en ny æra, der prioriterer mennesker og planet over fortjeneste og bekvemmelighed.